top of page

ייפוי כח מתמשך

עורך דין ונוטריון אליהו גיגי מוסמך על ידי משרד המשפטים, לערוך, בהתאם לתיקון שנעשה בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, את המסמכים הבאים:

   ***ייפוי כוח מתמשך.

   ***הנחיות מקדימות לצורך מינוי אפוטרופוס.

   ***מסמך הבעת רצון.

המסמכים הנ"ל, ובמיוחד "ייפוי כח מתמשך" הינם הסדרים משפטיים חדשים שנוספו במסגרת תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב– 1962 ( להלן: "החוק"), אשר אושר בכנסת ביום 29/03/16.

מהו יפויי כח מתמשך:

ייפוי כח מתמשך הינו מסמך משפטי הצופה פני עתיד, ומאפשר לעורך אותו, כשהוא עדיין במלוא כושרו המנטלי, לשלוט ככל האפשר, במה שיקרה לו בעתיד, אם יהפוך חלילה, להיות מוגבל מבחינה מנטלית, בשל ארוע תאונתי או מחלה, ובמיוחד מחלות הזיקנה הידועות כגון אלצהיימר ודמנציה.

ייפוי כוח מתמשך יכול להתייחס רק לעניינים אישיים, רק לעניינים רפואיים, ורק לעניינים רכושיים, ויכול גם להתייחס לכולם. נותן ייפוי הכוח יכול לבחור למנות מיופה כוח מסויים רק לעניינים הרכושיים, ומיופה כוח אחר רק לעניינים האישיים.

הסדרים אלה נועדו לעגן את התפיסה החברתית המתפתחת ולפיה רצונו של האדם הוא העיקר, ואנשים עם מוגבלויות יוכלו לנהל את חייהם בהתאם לרצונם, ובהתאם להוראות והנחייות, הניתנות על ידם כעת, כאשר הם עדיין בכושר מנטלי להבין את משמעותו של ייפוי הכח המתמשך.

הסדר זה של "ייפוי כח מתמשך" מתווסף למנגנונים הקיימים כיום בחוק ובפסיקה: מינוי אפוטרופוס, ותמיכה בקבלת החלטות.

ייפוי הכח אינו בלתי הפיך, כל עוד נותן ייפוי הכוח כשיר משפטית, הוא רשאי  לשנותו על ידי הפקדת ייפוי כח מתמשך חדש, או לבטלו בכל עת. כמו כן, החוק מפרט עילות נוספות לביטול ופקיעת ייפוי הכח.

על ייפוי הכח להיערך על ידי עורך דין אשר אין לו עניין אישי בייפוי הכח ואשר הוסמך כדין לערוך את ייפוי הכח. את ייפוי הכח יש להפקיד אצל האפוטרופוס הכללי, שישלח תזכורת והודעות שונות לממנה בכדי לוודא שייפוי הכח אכן משקף את רצונו העדכני. הממנה רשאי לקבוע אנשים נוספים אותם יש לעדכם במקרה של כניסת ייפוי הכח לתוקף, כמו גם תנאים נוספים. ביחס למיופה החוק, החוק מציין כי עליו לפעול בהתאם לרצון הממנה, ופעולות מסוימות ניתנות לעשייה רק בהינתן הסמכה מפורשת בייפוי הכח או בהינתן אישור בית משפט.

 

הממנה- נותן ייפוי הכוח - תושב ישראל, מעל גיל 18, המבין את משמעות ייפוי הכח המתמשך, מטרותיו ותוצאותיו.

 

מיופה הכח- החוק מייעד את תפקיד מיופה הכח, לאדם שהוא איש אמונו של הממנה. עליו להיות יחיד (לא תאגיד), מעל גיל 18 ועליו להיות יכול לנהל את ענייניו של הממנה.

 

על "הממנה" לבחור כמיופה כוחו, אדם שהממנה סומך עליו שיפעל לטובתו, שמתנהל באחריות, ששגרת חייו מאפשרת זמינות ונגישות לביצוע התפקיד, שהתקשורת בין השניים טובה ועוד. יש להדגיש כי תפקיד זה הינו מתוך רצון חופשי ולא ניתן לחייב אדם לעשותו, ולכן יש לקבל מראש את הסכמתו של מיופה הכח. על המיופה להכיר את תוכנו של ייפוי הכח ועליו לחתום עליו בפני עורך דין לאחר שניתן לו הסבר על סמכויותיו.

סוגי העניינים החוסים תחת ייפוי כח מתמשך:

  1. עניינים רכושיים- ניהול הנכסים הכספיים וההתחייבויות של הממנה, חשבונות בנק, נכסי נדל"ן, עסקים ועוד.

  2. עניינים רפואיים בלבד- החלטות בנוגע לטיפול או אשפוז רפואי או פסיכיאטרי של הממנה.

  3. עיניים אישיים- כלל העניינים למעט עניינים רכושיים (כולל עניינים רפואיים). טיפול ברווחתו של הממנה, איכות חייו, סיפוק צרכיו היום יומיים, שמירה על אורח חיים, לימודים, שיקום ועוד.

 ​

לסיכום:

ההסדרים הקודמים ובעיקר ההסדרים החדשים, נועדו לתת מענה מקיף לכל סיטואציה שבה האדם עשוי להפוך לבלתי כשיר משפטית, ומאפשרים מבעוד מועד, "לתפור חליפה מותאמת אישית" לצרכיו ולרצונותיו של כל אדם.

אם בעבר הפתרון העיקרי היחיד, היה מינוי אפוטרופוס על ידי ביהמ"ש, וגורלנו היה בידי האפוטרופוס ובידי בית המשפט, וההליכים מעצם טיבם הינם עתירי בירוקרטיה, הרי שכעת, לא עוד. השליטה היא בידינו. אנו קובעים במידה רבה מאוד את עתידנו, ובמינימום בירוקרטיה. 

 

להצגת הנושא בהתאמה אישית לצרכיכם ורצונותיכם, ולמתן הסברים נוספים, אל נא תהססו לפנות למשרדנו.

אליהו גיגי משרד עורכי דין ונוטריון.

 

 

*המידע במאמר זה מבוסס בין היתר על "מדריך לממנה- ייפוי כח מתמשך" שהוצא על ידי משרד המשפטים.

bottom of page