top of page

חשיבותה של צוואה

צוואה מהי:

צוואה היא מסמך שבו אדם קובע מי יירש את רכושו ואת נכסיו לאחר מותו.

לכל אדם החירות להחליט האם מעוניין הוא לערוך צוואה.

בחוק מפורטות ארבע דרכים לעריכת צוואה בעלת תוקף משפטי מחייב:

1. צוואה בכתב יד.

2. צוואה בעדים.

3. צוואה בפני רשות.

4. צוואה בעל פה.

כל אדם רשאי להחליט באיזו דרך הוא מעוניין לערוך את צוואתו, כמובן שלכל סוג צוואה קיימות דרישות ספציפיות בחוק, שיש לעמוד בהם בכדי שהצוואה תהא כשרה.

אדם אשר לא ערך צוואה או שהצוואה שערך נפסלה, עזבונו יחולק על פי דין. כך גם במקרה בו חלק מן הצוואה נפסל, יחולו הוראות החלוקה על פי דין על אותו החלק שנפסל.

במקרה של ירושה על פי דין, חוק הירושה מפרט איזה חלק בעזבון הולך לאיזה בן משפחה, הדין בנוגע לידועים בציבור, ילדים מאומצים ועוד.

עוד קובע חוק הירושה כי אם אדם הלך לעולמו ולא התיר אחריו יורש על פי דין, המדינה היא זו שתירש את רכושו.

 

יתרונותיה של הצוואה:

צוואה היא דרך המלך שבאמצעותה יכול אדם לקבוע מה יעשה ברכושו לאחר פטירתו. חוק הירושה נכתב בזמנים בהם התא המשפחתי היה סטנדרטי וקבוע, במציאות המשתנה של היום, חשיבות הצוואה מקבלת משנה תוקף בכל הנוגע לידועים בציבור, זוג בהליכי גירושין, ילדים מנישואין קודמים וכו'.

מלבד הרצון להחליט מה ייעשה ברכושו של אדם לאחר מותו, למי הוא מעוניין להשאיר יותר או פחות, או לא להשאיר בכלל. קיים הרצון למנוע סכסוכים בין בני הבית לאחר הפטירה. משפחות רבות אשר חיו בשלום עשויות להסתבך בסכסוך על עזבונו של קרובם. הדרך הבטוחה ביותר למנוע זאת היא עריכת צוואה.

לכל אחת מצורות הצוואה המפורטות לעיל יש דרך תקינה לעריכתן:

- צוואה בכתב יד- עליה להיות כתובה כולה ביד המצווה, לשאת תאריך ביד המצווה ולהיחתם על ידו.

- צוואה בעדים- עליה להיות בכתב ולשאת תאריך, על המצווה לחתום עליה בפני שני עדים לאחר שהצהיר -פניהם כי זו צוואתו. על העדים לאשר באותו מעמד, בחתימת ידם, כי המצווה הצהיר וחתם כאמור.

- צוואה בפני רשות- מיהי "רשות": שופט, רשם בית משפט, רשם לענייני ירושה, נוטריון, חבר בית דין דתי בעל סמכות שיפוט בענייני המעמד האישי. הצוואה יכול שתערך בכתב על ידי המצווה ועליו להגישה לרשות בעצמו, או, יכול המצווה לומר את צוואתו בעל פה ועל הרשות לרשום את הדברים.

הרשות תקרא את הצוואה, והמצווה יצהיר כי זו צוואתו, או אז תאשר הרשות כי הצוואה הוקראה למצווה והוא אישר כי זו צוואתו.

- צוואה בעל פה- צוואה מסוג זה יכול לערוך רק חולה אנוש העומד למות או מי שרואה עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, כמי שעומד למות. מטרת סוג הצוואה הזו היא לתת אפשרות לאדם שעומד למות לערוך צוואה ולא להצטרך לעמוד בדרישות הצורניות שיש לשאר הסוגים.

עריכת צוואה בעל פה: על המצווה לומר את צוואתו בפני שני עדים, דבריו, כולל התאריך והנסיבות, עליהם להירשם בזכרון דברים. על העדים לחתום על זכרון הדברים ולהפקידו אצל רשם הירושה.

 

אלו הן ארבעת הדרכים בהם ניתן לערוך צוואה בישראל. לכל אחד מסגנונות הצוואה לעיל יש "מרכיבי יסוד" (דרישות שבמקרה שלא בוצעו כראוי הצוואה אינה כשרה) ודרישות שבית המשפט מוסמך לסטות מהן.

כך לדוגמא, בצוואה בכתב יד, מרכיב היסוד ממנו לא ניתן לסטות הוא שהצוואה תהא כתובה כולה בכתב ידו של המצווה. דרישות שניתן להתגבר עליהם הינם מרכיבי התאריך והחתימה.

כמובן שישנם עוד חוקים רבים, בכל הנוגע למי כשיר לצוות (מי יכול לערוך צוואה תקינה), מי כשיר לרשת, הוראות שניתן לרשום בצוואה לצד הוראות שאינן חוקיות ויהיו בטלות ועד הוראות שעלולות להביא לביטולה הכולל של הצוואה.

אדם יכול לערוך את צוואתו לבד והיא תהא תקינה וכדין. אך צוואה זו תהיה חשופה להרבה יותר טענות והתנגדויות מצוואה שנערכה על ידי עורך דין. עורך דין מכיר את הוראות החוק, מה ניתן לעשות ומה אסור, ומה דרך הפעולה הטובה ביותר לעשות זאת. בהרבה מקרים צוואה אשר נערכת לבד מובילה לסכסוכי ירושה שאורכים שנים ארוכות.

 

במשרדנו, אנו עוסקים בעריכת צוואות, ניהול סכסוכי ירושה ועזבונות מזה 30 שנים, במקצועיות, מיומנות ותעריכי שכר טרחה הוגנים.

אליהו גיגי הינו נוטריון, כך שצוואה בעריכתו מקבלת משנה תוקף, הלוא היא צוואה בפני רשות.

הניסיון, הידע והאדיבות עושים את כל ההבדל,

 

טוב שיש מישהו בצד שלך- אליהו גיגי משרד עורכי דין ונוטריון

צרו עימנו קשר עוד היום

bottom of page